Van 21 tot 23 juni is het open EK Riichi Mahjong in Rosmalen. 140 spelers  uit verschillende landen strijden drie dagen om de titel Europees kampioen. Nederland doet met 15 spelers mee waarvan vijf spelers  van onze Ambachtse Mahjongclub Tsumo!.

Désirée Heemskerk, Janco Onnink, Jinbi Jin, Michael van der Sluis en Nel Hofman hebben zich vorig jaar weten te kwalificeren voor dit EK in 2019. Désirée haalde al eerder een tweede plek op het EK 2016.

Voorbereiding tijdens Pinksteren

Het afgelopen Pinksterweekend  hebben zij zich voorbereid en met elkaar tactieken besproken.   Wil je de prestaties  van de spelers tijdens het EK volgen dan kan dit op www.ermc2019.com/live-results/.

Leuk artikel in Brabants Dagblad

Wil je meer lezen over de organisatie lees dan het artikel in het Brabants Dagblad: Open Europees kampioenschap Japans mahjong: ‘Net zo onvoorspelbaar als potje poker’.

Ook spelen?

Ben je geïnteresseerd om Riichi mahjong in clubverband te spelen stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of kom langs op de Zomerparkdag op 31 augustus.  Een aantal leden zullen het spel demonstreren en jouw vragen over de club beantwoorden.

 

 

0
0
0
s2smodern

Dora 2019 is het vijfde toernooi georganiseerd door Mahjongclub Tsumo!. Een eerste lustrum voor de club uit

20190223 inschrijving

Hendrik-Ido-Ambacht. Het toernooi kreeg een feestelijk tintje door alle deelnemers te ontvangen met ‘Lucky Cats’, voor elke vijfde plaats een chocolade vijf en voor de winnaars een extra mooie beker.

Vanuit 13 verschillende clubs zijn 48 Riichi spelers op deze zonnige februari dag naar Wielstaete gereden. Regina was eindverantwoordelijk voor de organisatie van het toernooi. Dank daarvoor.

Extra prijzen voor vijfde plekken

20190223 vijfde plaats

Dit keer had Tsumo! de extra prijzen in het teken van het lustrum staan. Regina vroeg de spelers die op de 5e, 10e, 15e, 20e, 25e, 30e, 35e, 40e, 45e plek geëindigd waren naar voren te komen. De volgende deelnemers waren de gelukkigen: Ans, Dimphy, Nico, Louisette, Regina, Reylly, Anneke, Coen, Janny.

20190223 chocola

 

 

 

 

 

Verloop van het toernooi

Na de 1e hanchan startten Anneke, Angelique, Martin met de koppositie. De 2e hanchan haalde Nel, Louisette en Ans de top 3. Voor de totaalscore betekent dit Nel op 1, Angelique blijft op 2 en Ans op 3.

In hanchan 3 haalde Evelien een prachtige score van 73.900 en daardoor plek 1, Desiree op 2 en Michael op 3. Voor de totaalscore betekende dit een 3e plek voor Evelien, Nel bleef op 1 en Angelique op 2.

De vierde hanchan behaalden Saskia een 1e, Anneke K 2e en Ineke een 3e plek. Angelique scoorde weer in de plus en behaalde de 1e plaats doordat Nel met -32.000 haar eerste plek opgaf.  Marianne ging van plek 4 naar de 2e plaats. En Leny maakte nog een sprong want zij ging van plek 26 naar plek 13 en tot slot naar plek 3.

Podium met vrouwen
Op het laatste toernooi (Ura Dora 2018) was het podium voor drie mannen.  De vrouwen hebben revanches genomen en dit keer het podium opgeëist. Op de eerste plek eindigde Angelique Delfsma met 81.300 punten. De tweede plaats is voor Marianne Croeze (65.300) en de derde plaats voor Leni Janssen (60.500). Trots namen zij hun prijzen in ontvangst.   

LINK naar de uitslag

20190223 winnaars dora 2019

Resultaten van de Tsumo!-speler

De Tsumo spelers zijn als volgt geëindigd:

6

Nel

56.700

7

Saskia

51.400

15

Nico

21.400

19

Michael

10.900

20

Louisette

9.400

22

Désirée

6.800

23

Rene

5.700

25

Regina

2.700

31

Jacco

-13.400

33

Peter

-23.300

36

Refina

-30.600

39

Janco

-47.600

41

Carla

-50.900

45

Janny 

-67.200

46

 Ria

-75.400

 

Rinkelend geluk mee naar huis 
De dag is wederom voorspoedig en zonnig verlopen. Als je goed luistert hoor je nu verspreid over Nederland een ‘Lucky Cat’ rinkelen. Mocht de kat jou vandaag niet het geluk in het spel gegeven hebben dan brengt hij vast de komende tijd ergens anders geluk.

20190223 lucky cats

 

0
0
0
s2smodern

In november en december hebben Regina en Janco Mahjongles op de basisschool gegeven.

Primeur in de Hoeksche waard

Er zijn twee scholen in de Hoeksche waard die deze primeur hadden: De Schelf in ’s Gravendeel en de Schelp in Puttershoek. Totaal waren er 22 leerlingen die de cursus hebben gevolgd. De cursus was specifiek gericht op de plusgroep. Dit zijn leerlingen die naast hun reguliere lessen extra projecten of wat meer uitdaging krijgen. Een mooiere uitdaging dan Mahjong leren spelen is nauwelijks denkbaar.

De cursus bestond uit 6 lessen van ongeveer één uur. Regina en Janco hebben de leerlingen de basisbeginselen van Riichi geleerd (nivo-1) bestaande uit de meest voorkomende combinaties en de puntentelling. De leerlingen waren enthousiast en mogelijk komt er volgend jaar een vervolgcursus (nivo-2).

Certificaat

Na afloop van de cursus hebben alle leerlingen een certificaat gekregen.

Toernooi

Op 25 januari is er een schooltoernooi waar de cursisten van beide scholen het tegen elkaar gaan opnemen. In Japan is er een complete scholencompetitie, maar voor Nederland is dit het 1e scholentoernooi. Wie weet komen er meer.

Mahjongclub Tsumo! wenst de leerlingen heel veel succes met dit toernooi!.

 

Regina Snel en Janco Onnink

 FotoDe klas van ‘s Gravendeel met hun Mahjongcertificaat

201812 mahjongbasisschool

0
0
0
s2smodern

Tsumo! is gestart met de voorbereidingen van toernooi Dora 2019.  Een lustrum voor de club want het is het vijfde toernooi wat de club organiseert.

De aanmelding voor dit Riichi toernooi op 23 februari 2019 is zojuist online gegaan.  

Voor meer informatie ga dan naar Toernooi Dora 2019.

Heb je geen informatie nodig en wil je gelijk aanmelden ga dan naar het Aanmeldformulier.

En wil je zien wie zich al heeft aangemeld ga dan naar Deelnemers.

Fijne feestdagen en tot ziens in 2019.

 

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Na diverse promotionele activiteiten (zomerparkdag, workshop in bibliotheek en berichtjes in de kranten) hadden er 10 cursisten zich aangemeld voor de cursus Riichi bij Tsumo! Eén lid van de club wilde nogmaals de cursus volgen. De cursus werd door 3 docenten gegeven. Désirée, de ervaren docent, coachte Arja en Nel zodat zij in de toekomst de lessen kunnen gaan geven. (Foto: 10 cursisten en 1 docent)

Cursus

Elf cursisten!! Dit overtrof de verwachtingen van de club. Uit diverse dorpen (Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Slliedrecht en Dordrecht) waren mensen enthousiast om het mahjongspel te leren.  De cursus bestond uit 8 avonden. Elke avond werd eerst een stuk theorie gegeven. Daarna werd er gespeeld en geoefend met elkaar. Aan het einde van de avond ging altijd huiswerk mee naar huis.

Het was soms best lastig met al die termen 'pung', 'kong', 'yaku', 'dora' en 'riichi'. En dan ook nog al die afspraken rondom de muur openen, furiten, wel of niet een counter in de pot en dan ook nog de puntentelling. Ondanks dat het best moeilijk was is er ook veel gelachen.

In de evaluatie kwam naar voren dat een aantal lessen zeker nodig is om de basisbeginselen te leren.   Zowel de cursisten als docenten gaven een aantal verbeterpunten mee voor de volgende cursus.

Certificaat

René heeft haar creatieve vaardigheden gebruikt om een nieuw certificaat te maken. Op de laatste cursusavond is het certificaat aan de 11 cursisten uitgereikt. Alle cursisten van harte gefeliciteerd met dit resultaat en veel plezier met het verder onder de knie krijgen van het mahjongspel.

Want na de basis begint nu het (strategisch) leren spelen en alle combinaties onder de knie te krijgen.

Lid worden

Tot slot is het leuk om te vermelden dat 7 van de 10 cursisten lid worden van de club(de 11e cursist was al lid). Een aantal eerst voor drie maanden als aspirant lid. Van harte welkom bij onze club en veel spelplezier.

20181118 cursussisten

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Zaterdag 22 september werd in Hendrik-Ido-Ambacht het vierde Riichi-toernooi van 2018 gespeeld bij Mahjongclub Tsumo!. Het toernooi kreeg de naam Ura Dora. Vanuit 14 verschillende clubs deden 52 Riichi spelers mee. Tsumo! (14) en Anpai (8) leverden de meeste spelers. Dit keer was het Michael die eindverantwoordelijk was voor de organisatie.

0
0
0
s2smodern

Zaterdag 22 september waren we te gast in de bibliotheek van Hendrik Ido Ambacht om onze Mahjongclub Tsumo! te promoten. Vooral om mensen enthousiast te maken voor het gezellige gezelschapsspel Mahjong dat we elke donderdagavond spelen in de Emmastate. Binnenkort start een nieuwe cursus waar nog een paar plekken open zijn.

0
0
0
s2smodern

Zaterdag 18 augustus vertrokken zeven leden van Tsumo naar het sportcentrum in Berghem voor het Oranda Sai Kou toernooi.  Aan het toernooi deden 52 spelers mee en werden er 5 hanchans gespeeld. Nel stond na 4 hanchans op de tweede plaats.

0
0
0
s2smodern

 De cursus is vol. Neem contact op wat de mogelijkheden zijn via contactformulier en vermeld daarbij wat je telefoon nummer.

Riichi mahjong is een Japanse variant die is afgeleid van het klassieke Chinese spel mahjong. Door enkele toevoegingen is het spel attractiever en spannender gemaakt. Het is een spel met veel mogelijkheden.  Iedereen kan het leren. Omdat het spel niet in één avond is uit te leggen organiseert Tsumo een cursus. Deze cursus start op 27 september.

0
0
0
s2smodern

Donderdag 19 juli 2018 zijn de clubkampioenen 2018 van groep Oost en groep Zuid gehuldigd.

Het competitiejaar startte in juli 2017 en liep tot en met mei 2018. Dit jaar speelden we met twee groepen. In Oost 16 spelers en in Zuid 11 spelers.

0
0
0
s2smodern

Het zonnetje schijnt en de komende weken kunnen geniet heel Nederland van een heerlijk zomer.

0
0
0
s2smodern

Voor de 3e keer organiseerde Mahjongclub Tsumo! uit Hendrik Ido Ambacht een toernooi in Wielstaete.
Er waren 48 deelnemers uit het hele land, waarvan 14 deelnemers uit onze club Tsumo!. Het is een bijzonder ontspannen, heel zonnige en gezellige dag geworden. Veel deelnemers wilden zich graag kwalificeren om met de Europese Kampioenschappen Riichi in 2019 mee te kunnen doen.

0
0
0
s2smodern

Minitoernooi 17 februari

Na een jaar geen minitoernooien te hebben gehouden met de Mahjongclub Tsumo! zijn deze weer terug! Het eerste minitoernooi op 17 februari 2018 was gelijk een generale repetitie. Een generale voor een aantal leden die volgende week meedoen met het Tsumo! Dora toernooi. 

0
0
0
s2smodern