Logo Tsumo 1008 px breed

Speluitleg

Speluitleg

Alle spelregels zijn te vinden bij de Mahjongbond
Mahjongclub Tsumo! speelt met Riichi Mahjong regels.

Het boekje met de spelregels beschrijft de standaard Riichi spelregels van de Europese Mahjong Association.

Voor de puntentelling is er een Yaku overzicht (Engelse versie)

Riichi (moderne mahjong Japanse stijl) is, onafhankelijk, geïntroduceerd in verscheidene Europese landen, waardoor er op het Europese continent kleine veranderingen zijn ontstaan in de spelregels. Met de organisatie van het eerste Europese Riichi Kampioenschap in 2008 ontstond de noodzaak om de Riichi spelregels te standaardiseren binnen de context van de Europese Mahjong Association (EMA). In 2012 en 2015 zijn er regels herzien.


Meerdere spelregels voor Mahjong
Naast Riichi zijn er verschillende spelregels voor Mahjong (LET OP bij onze club wordt alleen Riichi gespeeld):

1. Mahjong Competition Rules (MCR)
Deze spelregels zijn in 1998 vastgelegd in het ‘Groene Boekje’ door een ‘Staatssportcommissie’ van de Chinese Volksrepubliek. Voor deze spelvariant worden door de Nederlandse Mahjongbond toernooien georganiseerd voor zowel competitiespelers als recreanten.

2. Riichi Mahjong
De Japanse variant van mahjong. De regels zijn naar aanleiding van het EK Riichi (2008) herzien en gestandaardiseerd door de EMA. In Nederland worden deze spelregels toegepast op verschillende toernooien van de Nederlandse Mahjongbond.

3. Nederlandse Toernooi Spelregels (NTS)
Deze versie werd traditioneel vaak gespeeld in de Nederlandse huiskamers. In 2002 zijn deze regels voor toernooien vastgesteld. Voor deze spelvariant wordt een paar keer per jaar een toernooi georganiseerd door de Nederlandse Mahjongbond.

4. Hong Kong Mahjong (HK)
Deze versie wordt vaak in casino’s gespeeld. De toernooispelregels voor Nederland zijn destijds wel vastgelegd, maar deze variant wordt op dit moment niet meer beoefend binnen de Nederlandse Mahjong Bond.

Alle spelregels zijn te vinden bij de Mahjongbond

201809 kip